Foto af Michael Lund er lærling og første ansatte på DK-Kød.
Nyhed

Første ansatte er en lærling

Allan Smærup har åbnet slagteri i Linde og håber på fire-fem medarbejdere.

Allan Smærup har åbnet slagteri i Linde og håber på fire-fem medarbejdere.

Den 31-årige Allan Smærup har åbnet et lille, privat slagteri på et nedlagt landbrug i Linde mellem Holstebro og Lemvig. Det har været en stor satsning, men interessen er efter få måneder så stor, at han forventer, at der snart skal ansættes et par medarbejdere.

Allan Smærup har i dag én ansat. Det er Michael Lund, 23, fra Holstebro, som Allan Smærup har arbejdet sammen med på Kreaturslagteriet Vest.

- Man skulle tro, at Michael var født med en slagtekniv i hånden. Han er utrolig dygtig og fortjener at få uddannelsen. Men det kunne ikke lade sig gøre på Vest. Her tager man ikke lærlinge ind. Derfor tilbød jeg ham en læreplads, da jeg åbnede slagteriet DK-Kød, siger Allan Smærup.

Michael Lund, der er gift og far til to børn, er utrolig glad for den tillid, som Allan Smærup viser ham.

Ned i løn

- Jeg har arbejdet fem år på kreaturslagteriet. Alligevel er der rigtig mange ting, jeg skal lære. Og så tror jeg ikke, at man kan få en bedre læreplads. Jeg er jo med i alle funktioner og får kendskab til alt fra selve slagtningen over opskæring til grov- og finpartering og forædling. Jeg er selvfølgelig gået en del ned i løn, men det opvejes af, at jeg får en uddannelse, siger Michael Lund.

Allan Smærup er uddannet på Danish Crowns svineslagteri i Holstebro i 2003, hvor han var mestersvend, da slagteriet lukkede. Senere kom han til Kreaturslagteriet Vest, hvor han var mestersvend og senere mester, for at slutte på Jutland Meat.

- Jeg har været med til at lukke tre slagterier, så det var på tide at åbne mit eget, siger han med vestjysk ironi.
Baggrunden er dog den tendens, der har været de senere år, hvor de store slagterier bliver større og større.

Den tætte kontakt

- Jeg vil gerne have den tætte kontakt til leverandørerne, altså landmændene og hobbylandmændene. Specielt den sidste gruppe kan have et problem med at få deres dyr slagtet, hvis det er en enkelt eller to stykker kødkvæg, en hest eller nogle får. Det er her, jeg ser en niche.

Allan Smærup mener, at det også er en fordel, at man eksempelvis kan få slagtet et enkelt svin og få det finparteret og pakket direkte til fryseren, og eventuelt få dele røget og lavet til pålæg.

- Det betyder meget, at hver enkelt dyr er fint parteret. Selvfølgelig koster det ekstra, men det er kunderne villige til at betale. Og så arbejder vi kun med kvalitetskød, siger Allan Smærup, der har tilladelse til at slagte ti kreaturer og 60 grise i døgnet. Så langt er man dog langt fra oppe på.

- Men det går hurtigt, og vi får hele tiden nye kunder. Eksempelvis slagter vi også heste og æsler og her i jagtsæsonen parterer vi en del vildt, siger Allan Smærup, der selv er ivrig jæger.

Allan Smærup opkøber selv kødkvæg og grise til slagtning, så der en gang om måneden er mulighed for at købe frisk fersk kød. Omkring 800 forbrugere er tilmeldt et mailsystem, så de kan bestille og afhente på et bestemt dag.

- Og selv om vi denne dag har ekstra travlt, så skal der være tid til at snakke med kunderne. Det er en del af at drive sit eget slagteri, siger Allan Smærup, der forventer med tiden at kunne ansætte tre til fire nye medarbejdere.

Læs mere på dk-koed.dk