Af Maria B. Svejstrup
Nogle virksomheder tager lærlinge for at leve op til deres sociale ansvar. Men ikke Mette Søgaard hos Conditori & Café H.C. Andersen i København. En af hendes missioner i livet er at give viden fra sig.
- Det er virkelig berigende at lære fra sig. At videregive fagligheden, traditionerne og stoltheden til de unge, lyder hendes motivation.
Mette voksede selv op i en lærerfamilie, var glad for tal og overvejede tre uddannelser: Lærer, revisor og konditor.
- Jeg valgte den sidste, fordi jeg som selvstændig konditor kunne dyrke alle tre sider af mig selv, forklarer konditoren, der allerede som 22-årig blev selvstændig med eget serveringskonditori og fik sin første lærling.
I 1984 overtog hun Conditori & Café H.C. Andersen, som hun i dag driver sammen med sin 23-årige søn Morten. Han tager sig af salg og markedsføring, mens Mette står for økonomien, fagligheden og lærlingene.
Grundig rekruttering
Mere end 35 svende har hun udklækket. Kun to af hendes lærlinge valgte at stoppe i utide. Og den succesrate er intet tilfælde.
- Vi gør rigtig meget ud af at skabe et team med forskellige styrker og svagheder. Så vi udvælger 5-7 ansøgere og tager dem ind til 1½ times samtale. Og derefter kommer de 2-3 ansøgere, som vi vurderer, passer bedst ind i teamet, ind og arbejder med os i tre dage. Så kan vi fornemme deres håndelag og deres match med resten af teamet. Den procedure kræver selvfølgelig tid, men den er givet godt ud. Vi får nogle super lærlinge, lyder erfaringen fra Mette, der pt. har tre af slagsen.
En af lærlingene har Aspergers og ADHD og er lærling på særlige vilkår.
- Alle har brug for noget at stå op til om morgen. Og forskellighed er en del af vores teams styrke, forklarer Mette, der stråler af overskud, selvom hun bestemt har haft sit at slås med i virksomheden.
Back in business
For år tilbage måtte konditoriet flytte fra Rådhusarkaden, fordi udlejeren, Industriens Hus, skulle ombygges. Efter en opslidende fraflytningssag og en økonomisk rutsjetur genåbnede kagemekkaet i 2010 på H.C. Andersens Boulevard 15. Og selvom likviditeten stadig er lidt stram, er konditoriet bestemt back in business.
- Med hjælp fra forstående leverandører er vi på rette spor igen. Så nu skal vi bare have spredt budskabet til endnu flere. Budskabet om, at vi stadig findes, men blot er flyttet herover bag de gule busser, smiler Mette Søgaard.