Nyhed

Bagere og slagtere har konflikter på jobbet

​Omgangstonen er direkte og undertiden hård i brancher med højt tempo, hvor de ansatte er direkte afhængige af hinanden og skal levere stadig mere på kortere tid.

"Det går sgu for langsomt". "Rub neglene, butikken åbner om ti minutter". "Få fingeren ud, akkorden skal holdes". Bølgerne og de verbale udladninger på arbejdspladserne gårisær højt hos kokke, tjenere, slagtere og bagere.

Det viser en ny undersøgelse af arbejdsmiljøet indenfor en lang række brancher og fag fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, som Fagbladet 3F beskriver i dag.

En af de ting, der bliver spurgt ind til er, hvor ofte, man har skænderier eller konflikter på arbejdspladsen. Hos bagerne og slagterne svarer 31,5 %, at de oplever skænderiereller konflikter månedligt eller oftere. Dermed er de kun overgået af kokkene og tjenere.

For de industriansatte i Fødevarebranchen, er det lige under hver fjerde der har konflikter eller skænderier mindst en gang om måneden.

Tonen skærpes når tempoet stiger

Og det er ikke så underligt, forklarer Tommy Jensen, arbejdsmiljøkonsulent i Fødevareforbundet NNF.

-Der skal ikke så meget til at temperamentet nærmer sig kogepunktet i præcis de brancher, hvor færre ansatte i udpræget grader indbyrdes afhængige af hinandens præstationer for at opfylde arbejdsgivernes konstante krav om, at stadig færre hænder skal levere mere på kortere tid, siger Tommy Jensen.

Han opfordrer alle medlemmer til at kontakte deres lokalafdeling af forbundet, hvis tonen bliver så rå, at det ødelægger arbejdsglæden, maven gør ondt og man bliver syg af at gå på arbejde.

-Så er det noget, vi skal fat i med det samme ! Både direkte på den enkelte arbejdsplads og i branchearbejdsmiljøarbejdet.

Kan være sundt at kalde en spade for en spade

Tommy Jensen påpeger imidlertid også, at tonen traditionelt altid har været meget direkte blandt slagtere og bagere.

-De har tradition for at kalde en spade for en spade, sætte ord på problemerne og få dem løst. Det er simpelthen en nødvendighed for at kunne levere.Men det er ikke nødvendigvis lig med et dårligt arbejdsmiljø. Arbejdsmiljøet kan være langt dårligere, hvor der ties, sladres, bagtales og stikkes knive i ryggen på hinanden.

Læs hele undersøgelsen hos Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø her.

Læs spørgsmålet om skænderier og konflikter her.