Af Poul Damgård
Danmark har alle muligheder for at fastholde og udvikle en fødevareindustri i verdensklasse. Det globale marked er der, men en række forhold begrænser udnyttelsen af potentialet.
Det er hovedkonklusionen i debatoplægget ”Fødevareproduktion i verdensklasse”, som Karen Hamann fra Institut for Fødevarestudier & Agroindustriel Udvikling har udarbejdet op til kongressen i Fødevareforbundet NNF.
Blandt fødevaresektorens begrænsninger er summen af afgifter. Og debatoplæggets anbefaling om et serviceeftersyn af danske afgiftssystem er allerede har bragt op af Fødevareforbundet NNF.
Det samme gælder anbefalingen om mere automatisering og anvendelse af robotteknologi. Det kan godt på kort sigt gøre nogle ledige, men til gengæld gavne konkurrenceevnen og dermed beskæftigelsen på længere sigt, hedder det i rapporten.
I det hele taget fokuserer oplægget ganske meget på medarbejderne og deres betydning. Der skal fokuseres mere på uddannelse af ansatte i fødevareindustrien. De vil typisk få brug for at kunne dække flere funktioner og må bl.a. indstille sig på at arbejde mere i team. Samtidig med at der også skal satses på uddannelse af specialister til særlige funktioner. Og medarbejdernes viden og erfaring inden for produktion, processer og produkter bør bruges bedre som led i den innovation og nytænkning, som fødevareindustrien har så hårdt brug for.