Nyhed

Fagforeningen arbejder også for fødevaresikkerhed og kvalitet

Danmark ville være ildestedt uden fagforeningerne! Det slår afdelingsformand Flemming Hansen fra Fødevareforbundet NNF Østjylland fast i et indlæg til kampagnen Tryghed i Aarhus.

Af formand for Fødevareforbundet NNF Østjylland, Flemming Hansen, foto Søren Zeuth

Det er meget moderne at mene, at fagforeningerne engang var vigtige for det danske samfund, men at de nu har udspillet deres rolle. Det første er helt rigtigt, det sidste helt forkert: Fagforeningerne har spillet en meget stor rolle for udviklingen af det danske samfund i over 100 år.

Og det gør de stadig!

Fagforeningernes vigtigste opgave både var og er først og fremmest at sikre gode løn- og ansættelsesforhold for lønmodtagerne. Men der er også andre opgaver og udfordringer, og de er ikke blevet færre med tiden; snarere tværtimod!

Fødevareforbundet NNFs primære opgave er selvfølgelig at sikre gode arbejdsforhold for vores medlemmer - de ansatte i fødevareindustrien, blandt andet ved at tegne overenskomster med såvel nye som gamle virksomheder. Men vi arbejder på flere fronter og bidrager aktivt til sikkerhed, kvalitet og udvikling inden for de områder, vore medlemmer arbejder på. Det er en indsats, der ikke bare kommer medlemmerne, men alle danskere til gode, selv om de færreste måske tænker over det.

Sikrer udvikling og kvalitet
Når vi i Fødevareforbundet NNF stiller krav til arbejdsgiverne om at fastholde en høj kvalitet i fødevareproduktionen, så er det fordi vi ser det som et fælles formål at sikre, at Danmark også i fremtiden kan være kendt for sine gode og velproducerede fødevarer. Det ser vi f.eks. på mejeriområdet, hvor danske oste i stribevis vinder internationale priser for kvalitet og smag, og på slagteriområdet, hvor store markeder i både øst og vest aftager produkter fra lige netop Danmark, fordi vi opfylder særlige krav til sikkerhed og kvalitet i produktionen.

Disse positioner skal både dyrkes og styrkes. Derfor har vi også konstant fokus på uddannelse og opkvalificering af vores medlemmer. Det har ikke kun betydning for ansatte i fødevareindustrien, men generelt for det danske samfund og for forbrugerne, både herhjemme og på de mange markeder, vore produkter afsættes til.

Kampen mod social dumping
Velordnede forhold i fødevareindustrien er for os at se afgørende af flere grunde, og derfor kæmper vi imod social dumpning og løndumpning og for arbejdspladser, hvor der er orden i tingene, hvor den faglige stolthed er høj, og hvor vores medlemmer kan leve et godt liv ved siden af deres arbejdsliv.

Kampen mod social dumpning er international. Den handler ikke mindst om, at danske arbejdspladser rykker til udlandet, hvor arbejdet ofte bliver udført af importeret arbejdskraft under slavelignende forhold. Så den kamp er afgørende for vores medlemmer, men det har også betydning for fødevaresikkerheden, at fødevarerne produceres på arbejdspladser med velordnede forhold og af en velkvalificeret arbejdsstyrke.

Så Fødevareforbundet NNF blander sig og er også med til at sætte vigtige aktuelle emner på den politiske dagsorden. For eksempel fedt- og sukkerafgifterne, der udviklede sig til en rigtig vindersag for forbundet. På den måde er Fødevareforbundet NNF en vigtig medspiller i det danske samfund. Andre fagforbund kan komme med lignende beretninger, og fagbevægelsen er således langt mere, end de fleste tror.
Selv om medlemmernes løn- og ansættelsesforhold stadig er det vigtigste.