Nyhed

Tysk trepart om social dumping

Den tyske arbejdsminister lover forbundsformand Ole Wehlast og hans tyske formandskollega at tage forholdene på det tyske arbejdsmarked op til kritisk gennemgang

Ole Wehlast tror på, at Ursula von der Leyen er indstillet på at gøre noget ved problemerne, og han lægger umiddelbart efter mødet vægt på tre tilsagn fra den tyske minister:

- Ministeren vil tage initiativ til rundbordssamtaler med arbejdsgivere og fagbevægelse om forholdene i slagteribranchen i Tyskland, hvor man vil drøfte den sociale dumping og hvad der kan stilles op mod den.

- Hun vil se på, om der kan skaffes midler til en skærpelse af myndighedernes tilsyn med forholdene omkring de mange udenlandske arbejdere. Og så vil hun anmode den ungarske EU-kommissær Andor om igen at se på hele den sociale dumping, som forvrider konkurrencen inden for EU.

- Derudover gav Von der Leyen udtryk for, at hun forventer, at regeringen inden for to år vil indarbejde spørgsmålet om en mindsteløn på det tyske arbejdsmarked i regeringsgrundlaget, tilføjer Ole Wehlast.


Imødekommenhed
Han betegner den konservative tyske arbejdsministers holdning som både engageret, forstående og imødekommende.


Hans formandskollega for det tyske søsterforbund NGG, Franz-Josef Möllenberg er også særdeles positiv over for ministerens bemærkninger.

- Det er meget vigtigt for os, at formanden for de danske fødevarearbejdere på denne måde gør sig ulejligheden med at komme til Berlin og gøre opmærksom på problemerne fra den danske vinkel, siger Möllenberg. Han er overbevist om, at Fødevareforbundet NNF’s medvirken har haft afgørende betydning for, at man er nået frem til de positive signaler fra regeringshold.

Tilfredse miner hos Franz-Josef Möllenberg, Ole Wehlast og Harald Wiedenhofer, som finder ministerens

holdning lovende og imødekommende.

Fanz-Josef Ole Harald.jpg
Ursula og Ole.jpg
Forbundsformand Ole Wehlast modtages af arbejds- og socialminister Ursula von der Leyen i Berlin. Og

det ser der ud til at komne komme noget godt ud af.

Et gennembrud
NGG-formanden betegner det som et gennembrud, at parterne på det tyske arbejdsmarked nu sammen indbydes til drøftelser med regeringen. Og han udtrykker også håb om, at von der Leyen vil gøre sin indflydelse i regeringen gældende for at forøge kontrollen med indbetaling af skat og sociale bidrag for de mange østeuropæiske arbejdere, der via bureauer i der hjemlande hyres til job på tyske virksomheder, uden at være ansat direkte af de pågældende virksomheder.

Også generalsekretær Harald Wiedenhofer fra den europæiske faglige sammenslutning, EFFAT, deltog i mødet i Berlin, og da Ole Wehlast er præsident for fødevaresektionen i EFFAT havde mødet på den måde en ekstra international dimension. Det er ikke kun danske lønmodtagere, der mister job til Tyskland på grund af den sociale dumping og de lave lønninger blandt de indhyrede arbejdere. Der lyder samme beklagelser fra andre nabolande til Tyskland, som Frankrig, Belgien og Holland.


Og med faglige topdelegations besøg hos den tyske minister synes der skubbet gang i en helt ny proces i Tyskland.