– Kom bare med flere økologiske grise. Vi skal nok få dem slagtet. Og bliver vi presset, sendes de traditionelle grise til andre af Danish Crowns slagterier, siger fabrikschef Kaj Meldgaard, Danish Crown i Herning.
Når man forventer flere slagtninger af økogrise i Herning skyldes det, at fødevareminister Mette Gjerskov har meldt ud, at støtten til investeringer i økologisk jordbrug skal hæves. Hun forventer at komme med 80 millioner støttekroner frem til 2020.
Det er en nyhed, der skaber glæde hos den daglige leder af slagteriet Friland, Randi Kok. Hidtil har det nemlig knebet med at få danske økogrise nok til slagtning, fordi landmændene ikke har kunnet få finansieret en omlægning til økologisk produktion.
Opkøber svenske svin
Frilands økosvin slagtes udelukkende på Danish Crown i Herning.
– Efterspørgslen på økologisk svinekød er stor. Derfor må Friland lige nu opkøbe svenske svin for at følge med efterspørgslen fra udlandet. De danske forbrugere får kun dansk produceret økokød, siger Randi Kok.
Friland slagter i år omkring 100.000 danske økosvin. Randi Kok forventer, at de til næste år vil slagte op mod 130.000 danske økosvin.
Fastholder job
Fabrikschef Kaj Meldgaard siger, at slagtning af flere økosvin ikke betyder det helt store for beskæftigelsen.
– Der er ikke planer om at ansætte flere medarbejdere. Omvendt betyder det, at vi kan sikre beskæftigelsen. Og økogrisene kommer jo ikke fra dag til dag, siger han.
Den udmelding er afdelingsformand Steen Hartmann, Fødevareforbundet NNF Midtvestjylland, meget glad for.
– Vi har de senere år mistet over 3000 arbejdspladser i det midt- og vestjyske område. Derfor er det positivt, at beskæftigelsen sikres på Danish Crown i Herning. Hellere stilstand end tilbagegang, siger han.