Nyhed

Lønmodtagere og arbejdsgivere revser EU!

Social dialog på europæisk plan: kritik af manglende fokus på beskæftigelsen, når EU vurderer sin egen landbrugspolitik.

EU skal være mere opmærksom på, hvilken betydning landbrugspolitikken har for fødevareindustrien og beskæftigelsen. Det er lønmodtagere og arbejdsgivere enige om.

De to parter samarbejder på europæisk plan i den såkaldte sociale dialog. En proces, der understøttes af EU-kommissionen. Det første konkrete resultat af den sociale dialog på fødevareområdet kommer til udtryk i en fælles udtalelse om den kommende reform af EU’s fælles landbrugspolitik.

Arla_Krusaa_007.jpg
EU skal være mere opmærksom på, hvad landbrugsreformen betyder for beskæftigelsen, siger lønmodtagere og arbejdsgivere.

Og det er her, fagbevægelsen i den europæiske faglige sammenslutning EFFAT og arbejdsgiverne i den modstående organisation FoodDrinkEurope anmoder om mere fokus på reformens konsekvenser for fødevareindustrien og beskæftigelsen. Mere end det EU-apparatet selv har lagt op til i sine vurderinger.


Skal være bæredygtigt!
EFFAT og FoodDrinkEurope påpeger den betydning, landbruget har for den europæiske økonomi og understreger det afgørende i, at der fortsat tilføres råvarer til fødevareindustrien for at opretholde en høj beskæftigelse.

Parterne lægger vægt på en rimelig balance mellem den sociale dimension og den miljømæssige dimension, således at der sikres gode arbejdsforhold i landbrugssektoren og gode uddannelsesmuligheder for de beskæftigede, samtidig med at produktionen foregår på en miljømæssig bæredygtig måde.

Vi vil inddrages!
Og så er arbejdsgivere og lønmodtagere utilfredse med, at de ikke er blevet inddraget i udarbejdelsen af EU’s egne konsekvensvurderinger!

Fra Fødevareforbundet NNF har økonomisk konsulent Mogens Eliasen deltaget i den praktiske del af denne europæiske sociale dialog, og han er tilfreds med, at der allerede nu kommer resultater af processen.

-Vi lægger vægt på, at vi kan samarbejde med arbejdsgiverne om fælles problemer. Vi har på det nationale plan herhjemme gode erfaringer med at komme med fælles udspil og kan de erfaringer udbredes til hele Europa, så har vi en god mulighed for at styrke fødevareområdet til gavn for vores medlemmer, siger Mogens Eliasen.