Dansk landbrug og fødevareproduktion har det svært på grund af høje omkostninger, ikke mindst til lønninger.
Det er et hovedbudskab i et sæt rapporter, som Fødevareøkonomisk Institut (FOI) har udarbejdet.
Forbundsformand Ole Wehlast synes ikke, udsigterne er helt så dunkle, som rapporterne konkluderer. Og han finder det skræmmende, hvis debatten om landbrugs- og fødevaresektorens fremtid forenkles til at være et spørgsmål om de danske lønninger.
-Vi er i Fødevareforbundet NNF enige i, at der er behov for en yderligere styrkelse af produktiviteten, og vi vil gerne medvirke til, at det sker. Men vi kan ikke bruge betragtningerne om det høje lønniveau i Danmark til noget konstruktivt. Lønningerne i Danmark i fødevareindustrien ligger på niveau med lønningerne andre steder i Danmark, siger Ole Wehlast.
Stop social dumping!
Han advarer mod at tilstræbe de uacceptable forhold, der er udviklet i den tyske fødevaresektor, hvor løst ansat arbejdskraft udnyttes groft gennem rystende arbejdsvilkår og uhyre lave lønninger.
-Jeg vil gerne appellere til dansk fødevareindustri om at medvirke til at få stoppet den sociale dumping, der finder sted i Tyskland. Det er den bedste vej til at styrke dansk fødevareindustri og skabe konkurrence på lige vilkår, pointerer Ole Wehlast.
Han er kritisk over for FOI’s metode til analyse af lønningerne i Danmark:
-Forskerne har spurgt virksomhederne, hvad de anser for det største problem for konkurrenceevnen, og ikke overraskende siger de det, som de altid siger, nemlig at lønningerne er for høje. Sandheden er jo, at lønningerne i de senere år i Danmark ikke er vokset mere end i andre lande, og i store dele af fødevareindustrien er lønningerne faktisk relativt faldet, siger Ole Wehlast.
Store muligheder for vækst
Forbundsformanden bemærker også rapporternes fremhævelse af, at markedsmulighederne for netop den type produkter, som laves af dansk landbrug og fødevareindustri, er i hastig vækst:
-Og på trods af, at produktiviteten i de senere år ikke er vokset så meget i Danmark som i mange andre lande, så ligger vi stadig på et højt niveau. Der er derfor store muligheder for en fremtidig vækst for den danske fødevaresektor. Det er op til virksomheder, ansatte og politikere at udnytte disse muligheder.
-Rapporterne bør give anledning til at vi politisk, fagligt og i virksomhederne yderligere udvikler vores styrkepositioner, så vi kan udnytte de store markedsmuligheder, der trods alt er, konkluderer Ole Wehlast.
Se rapporterne her: http://www.foi.life.ku.dk/Aktuelt/rammevilkaar.aspxhttp://www.foi.life.ku.dk/Aktuelt/rammevilkaar.aspx