Arlas bestyrelse har nu endeligt bekræftet, at mejerierne i Hjørring i Nordjylland og Klovborg i Midtjylland lukkes. Produktionen flyttes til Taulov, hvor der forventes plads til 43 nye medarbejdere.
Til gengæld mister 37 mand jobbet, når der lukkes i Klovborg med udgangen af marts i år, mens der ryger 106 på gaden fra mejeriet i Hjørring, som Arla forventer at lukke endeligt midt i 2013. Så det giver et minus på 100 medarbejdere hos Arla.
Lukning af de to mejerier blev bebudet i april sidste år. I samme uge som Arla definitivt lukkede porten på mejeriet i Hirtshals. Så for Nordjylland er det en ekstra bet, at der lukkes i Hjørring så kort tid efter, at produktionen stoppede i Hirtshals.
45.000 kr. pr. medarbejder
-Der er tale om et udkantområde, og vi må desværre regne med, at der bliver meget svært at finde et andet arbejde, siger forbundssekretær i Fødevareforbundet NNF Poul Erik Faarkrog.
Han har været med til at forhandle lukningsordninger hjem til medarbejderne i Hjørring og Klovborg. Der afsættes en pulje på 45.000 kroner pr. medarbejder til uddannelse og fastholdelsesgodtgørelse. Dette sidste dækker over en præmiering af de medarbejdere, som ”bliver hængende” trods de forestående lukninger.
Og så vil puljen i øvrigt blive brugt på uddannelse til nye kompetencer – og mulige nye job.
-Det bliver ikke inden for mejeribranchen for ret mange af dem, men så må vi satse på, der kan findes andre muligheder. Det er træls, men vi må gøre, hvad der er muligt for at hjælpe dem, der bliver ramt, siger Poul Erik Faarkrog.
Samling af gulost-produktion
Lukningerne i Klovborg og Hjørring begrundes af Arla med behovet for at fastholde produktionen af gulost i Danmark.
- Vores internationale konkurrenter kan producere samme type produkter mere effektivt end vi kan i dag, og det er vi selvfølgelig nødt til at reagere på, selv om det aldrig er rart at skulle standse produktionen på et mejeri, siger Senior Vice President Dan Kolding, der er ansvarlig for produktionen af bl.a. gulost i Arla Foods.