Den europæiske fødevaresektor kom et formelt skridt nærmere til at sikre velordnede forhold i branchen, da arbejdsmarkedets parterfor nyligundertegnede en aftale om at indlede en såkaldt social dialog.
Det indebærer, at parterne sætter sig sammen og drøfter en række forhold for branchen, såsom beskæftigelsen, konkurrencedygtigheden og de politiske omstændigheder, der påvirker branchen.
Aftalen er indgået mellem EFFAT, som er lønmodtagernes fælles faglige organisation på europæisk plan, og FoodDrinkEurope, som er arbejdsgivernes tilsvarende samarbejdsorgan. Aftalen dækker fødevare- og drikkevareindustrien, der beskrives som den største produktionssektor i EU, hvor den beskæftiger 4,2 millioner mennesker.
Social dumping på dagsordenen
Netop EU søger at fremme den slags aftaler, og her er da også tale om nummer 41 i rækken af sociale dialoger, som EU har været involveret i at formidle.
Ole Wehlast, der ved siden af at være forbundsformand for Fødevareforbundet NNF også er præsident for fødevaresektoren i EFFAT, glæder sig over aftalen om den sociale dialog.
-Jeg ser frem til at få behandlet alle fælles relevante spørgsmål mellem lønmodtagere og arbejdsgivere på europæisk plan. Der er mange store udfordringer i fødevarebranchen, ikke mindst den sociale dumping, som truer med at underminere arbejdsmarkedet på en måde, som ingen af parterne kan være tjent med, siger Ole Wehlast.
Fire hovedpunkter
I arbejdsprogrammet for 2012 opridses fire hovedpunkter for den sociale dialog:
1.Sikre konkurrencedygtighed og bæredygtig beskæftigelse i den europæiske fødevare/drikkevare-sektor. Møde arbejdsmarkedets udfordringer, herunder beskæftigelsesmuligheder især for unge, samtidig med at der skal stilling til, hvordan man behandler den i øvrigt en aldrende arbejdsstyrke
2.Den politiske udvikling, der påvirker fødevare/drikkevare-sektoren i Europa
3.EU’s Landbrugspolitik
4.Fødevareskatter
Parterne er enige om, at den sociale dumping indgår i drøftelserne under punkt 1.