Forbundsformand Ole Wehlast ser frem til at komme i gang med virkeliggørelsen af fødevareministerens ambitiøse ”projekt månegris”, der kan bane vejen for vækst i fødevareproduktionen.
Af Pia Rosager
Udfordringen er næsten lige så stor, som da amerikanerne besluttede at sende en mand på månen. Dendanske regering med fødevareminister Mette Gjerskov ( S) i spidsen vil nu producere en gris, der ikke belaster miljøet og sine omgivelser. Derfor navnet ”Månegris”.
Den hypermoderne månegris og den velfærdsrigtige grønne grisestald, skal efter planerne stå klar allerede om tre år og gøre det muligt at øge dansk svineproduktion uden samtidig at belaste miljøet med mere forurening eller lugtgener.
- Vi skal forene dyrevelfærd, miljøhensyn og effektivitet i en helt ny type grisestalde. I dag er det teori, men vi vil gøre det til virkelighed. Vi skal skabe arbejdspladser, men uden gyllelugt hos naboerne og udledning til omgivelserne. I stedet skal gyllen gøre nytte, siger Mette Gjerskov.
Alle landets relevante eksperter - miljøeksperter, svineavlere, arkitekter og Danmarks fremmeste inden for teknologi - skal samles i et partnerskab om målet: En hypermoderne grøn grisestald uden miljøbelastning og med høj effektivitet.
Husk arbejdsmiljø-perspektivet
Forbundsformand Ole Wehlast, Fødevareforbundet NNF synes godt om ideen. Alle initiativer, der kan skabe bæredygtig vækst er velkomne.
-Det er dejligt at regeringen sender et klart signal om at produktion af svinekød er en vigtig del af fremtiden og at landbrug og fødevareproduktion spiller en stor rolle i løsningen af de danske vækstproblemer, siger Ole Wehlast.
Ole Wehlast forventer at være en del af det partnerskab, der nu skal i gang med at løse opgaven konkret , da arbejdsmiljø er en vigtig dimension, hvis en projekt skal være bæredygtigt.
-Jeg vil gå positivt ind i arbejdet. Det vigtigste er nu, at få smurt ærmerne op og hurtigst muligt få gjort visioner og ambitioner til reel virkelighed I sidste ende et det handling og ikke ord, der er afgørende for om det ambitiøse mål nås, siger Ole Wehlast.