Af Emilia Maria van Gilse
Siden den borgerlige regering varslede en forhøjelse af afgiften på mættet fedt, har Fødevareforbundet NNF advaret om, at en sådan afgift meget nemt kan koste danske arbejdspladser. Nu er en øget sukkerafgift på vej, og det får igen forbundet til at tænde for advarselslamperne.
For afgiften pålægges nemlig producenterne, der enten må sende regningen videre til forbrugerne, eller selv æde den ekstra omkostning. Hvad enten virksomhederne vælger den ene eller den anden løsning, så ender det nemt med at få negativ effekt på produktionen.
Forbrugerne har nemlig groft sagt tre valgmuligheder: At acceptere den forhøjede pris og fortsætte med at købe den dansk produceret vare. Eller at helt droppe at købe den pågældende vare. Eller at vende blikket mod udlandet, og købe varer syd for grænsen, hvor der ikke er den øgede afgift.
Hvordan man end vender og drejer det, så frygter forbundet, at en yderligere forhøjelse af sukkerafgiften, vil få danskere til at købe færre dansk-produceret varer.
Flugten mod udlandet
Forbundets bekymring deles i høj grad af fødevareproducenterne. Senest har flødebollefabrikken Samba truet med at rykke deres produktion fra Skanderborg til Tyskland for derved at slippe for de danske afgifter:
-Det er lige præcis den situation, vi hele tiden har advaret om, ville kunne opstå. Folkesundheden bliver ikke bedre af, at forbrugerne vælger at købe usunde varer produceret i udlandet. Til gengæld falder beskæftigelsen, fordi producenterne enten tvinges til at nedsætte produktionen på grund af faldende efterspørgsel, eller ligefrem vælger at lukke produktionen i Danmark, lyder advarslen fra forbundssekretær i Fødevareforbundet NNF Tage Arentoft.
Samba har allerede måttet fyre de første 16 medarbejdere, og Tage Arentoft frygter at langt flere danske fødevarearbejdere vil miste deres arbejde, hvis regeringen fastholder deres plan om at hæve afgiften på sukker.