Nyhed

Forskning trækker tæppet væk under fedtskat

Træk fedtafgiften tilbage. Verdens førende ernæringseksperter enige om, at den ikke gør danskerne sundere. Og virksomheder og fagbevægelse advarer om svækket konkurrencekraft og tab af arbejdspladser.

Af Pia Rosager

Drop den nye madskat, fedtafgiften lød opfordringen til politikerne fra Fødevareforbundet NNF, Danske Slagtermestre , Margarineforeningen ( MIFU), Bager- og Konditormestre i Danmark ( BKD) på baggrund af forskning fra verdens førende ernæringseksperter på et møde på Odense Marcipan i går.

Danmarks enegang med en nye fedtskat svækker danske virksomheders konkurrencekraft, koster arbejdspladser og risikerer stik mod intentionen at ende med at gøre befolkningen mere syg af usund mad.

Bombe under fedtskatten
Regeringen har forsøgt at sælge den nye fedtafgift på, at den skal få danskerne til at leve længere. Men det argument holder ikke vand, lød meldingen fra professor, dr.med. Arne Astrup fra Københavns Universitet. Han og en samlet gruppe af verdens 25 førende ernæringseksperter har netop offentliggjort en artikel i verdens førende tidsskrift på området, American Journal of Clinical Nutrition.

Forskerne har gennemgået verdens 30 største undersøgelser for at kortlægge den nyeste viden om mættet fedt - og konklusionerne er klare:

-Der er både positive og negative effekter af mættet fedt. Og ingen har været i stand til at påvise at mættet fedt giver øget risiko for hjertekarsygdomme. Faktisk ser det ud til, at et stort osteforbrug giver lavere forekomst af hjertekarsygdomme. Samtidig ser det ud til at det mættede fedt kan mindske risikoen for slagtilfælde, siger Arne Astrup.

Man er nødt til at se på hele fødevaren. Gør man det viser det sig , at for eksempel mørk chokolade kan nedsætte blodtryk, kolesterolindhold i blodet og sænke risikoen for diabetes og hjertekarsygdomme. Ost indeholder så meget protein og kalk, at det har en gavnlig på effekt på kolesterolværdier i blodet. Og magert kød, indeholder masser af sund protein.

Og hvis konsekvensen af regeringens fedtafgift er, at danskerne gør som de plejer - og erstatter de fødevarer med, der nu bliver dyrere, med nogle billigere som for eksempel billige kulhydratholdige produkter som franskbrød og pasta sker det stik modsatte:

- Risikoen for hjertekarsygdomme i den danske befolkning vil stige. Det er måske det mest foruroligende i undersøgelsen, og i relation til fedtskatten er det også lidt af en bombe, siger Arne Astrup.

-Danskerne bliver kun sundere, hvis det mættede fedt bliver erstattet flerumættede fedtsyrer fra f.eks. planteolier eller fisk eller af fuldkornsprodukter.

Skævvrider dansk konkurrencekraft
Når regeringens argument om at fedtafgiften vil få danskerne til at leve længere nu er skudt ned, bør loven tages op til grundig revision lyder meldingen fra Ole Wehlast, forbundsformand i Fødevareforbundet NNF.

-Regeringen understreger igen og igen behovet for at danske virksomheders konkurrencekraft overfor udlandet skal styrkes. Fedtafgiften gør det stik modsatte: Lægger urimelige administrative byrder og udgifter på danske virksomheder i forhold til udenlandske, og koster danske arbejdspladser siger Ole Wehlast.

Odense Marcipans administrerende direktør Niels S. Søgaard, der har 250 ansatte er enig. Han sagde til de fremmødte politikere fra Venstre, SF og Liberal Alliance:

-Lyt nu til os – inden I haster det makværk igennem !

Han forklarede, at fedtafgiften vil koste Odense Marcipan 7 mio. kr. i nye afgifter oveni de allerede eksisterende som for eksempel sukker og chokoladeafgiften.

-Jeg klager ikke over, at vi skal betale 7 millioner mere i afgifter . Men at vores konkurrencekraft svækkes med en halv millioner i forhold til udenlandske konkurrenter, siger Niels S Søgaard.

100 procent afgifter på danske varer
Det danske afgiftstryk kommer ifølge direktøren op på over 100 procent på visse varer med den nye fedtafgift. Odense Marcipans mørke overtrækschokolade koster f. eks 7,15 kr at producere. Men forbrugerne skal betale 15,35 kr. Tager de derimod til grænsebutikkerne i Tyskland slipper de med 7,65 kr. Og det gør flere og flere danskere. I 2010 steg grænsehandlen med Odense Marcipans produkter med 65 %.

Virksomheden undersøger derfor også nu mulighederne for at lægge en del af produktionen i udlandet. Og meldingen til politikerne på Christianborg er klokkeklar:

-Glem skattelettelser. Det hjælper ikke noget, hvis folk ikke har noget arbejde!

Ørerne i yderste lyttestilling
SFs Karsten Høng, forsikrede om at han ville tage, den viden han havde fået om fedtafgiftens svækkelse af dansk konkurrencekraft med tilbage til Christiansborg og at han ikke uden videre ville støtte regeringens model for fedtafgiften.

Og Venstres fødevareordfører Erling Bonnesen sagde:

-Jeg har ørerne ude i den yderste lyttestilling. Kan vi gøre det på en simplere måde , så skal vi dét.

Altså et løfte fra både blå og rød blok om at de er villige til at se på, om fedtafgiften kan strikkes mindre konkurrencesvækkende sammen. Men samtidig lagde ingen af dem skjul på at de forventede 1,5 milliarder kr .skal ind og at sandsynligheden for at fedtafgiften trækkes helt af bordet er forsvindende lille.