Flere danske medier kunne i går bringe historien om, at Toms overvejer at lade polske medarbejdere pakke marcipanbrødene, guldkaramellerne og gajolerne i æsker. Baggrunden er, at det er for dyrt at fastholde produktionen i Danmark.
Den meget omtalte fedtafgift får en del af skylden, men også de danske medarbejderes lønniveau er med til at presse produktionen ud af landet, udtaler Toms administrerende direktør Jesper Møller.
Det er kun et par uger siden, at den administrerende direktør i Danish Crown Kjeld Johannesen i direkte tv, slog fast, at danske slagteriarbejdere er de højst lønnede industriarbejdere i landet.
Så holdningen om, at medlemmerne af Fødevareforbundet NNF trækker af sted med en alt for stor lønpose, deles af mange arbejdsgivere. Men holder udsagnene vand?
Lønniveauet er som det skal være
Dansk Arbejdsgiverforening (DA) udgav i maj måned en detaljeret lønstatistik over året 2010, og heraf fremgår det, at gennemsnitsomkostningerne for en medarbejder i fremstillingsindustrien i Danmark er 288,23 kroner per time.
Få linjer nede i oversigten står der, at gennemsnitsomkostningerne for en slagteriarbejder er 274,22 kroner per time – altså 14 kroner under gennemsnittet. Og omkostningerne for andre medarbejdere i nærings- og nydelsesmiddelindustrien er 277,11 kroner per timer.
-Tallene viser jo med al tydelighed, at arbejdsgiverne tager fejl, når de igen og igen fremhæver vores medlemmers lønninger som uhyrligt høje. De ligger altså lige UNDER gennemsnittet, fastslår næstformand i Fødevareforbundet NNF Jens Peter Bostrup.
Han håber, at tallene fra DA kan sætte en stopper for den evindelige klagesang over lønniveauet hos medlemmerne af Fødevareforbundet NNF.
-Jeg har sagt det tidligere, og jeg gentager det gerne; vores medlemmer får den løn, de skal have, og de knokler for hver en krone. Det er dyrere at leve i Danmark end i Polen, og det afspejles selvfølgelig i lønnen. Det tør jeg næsten også væde med, at det gør på direktør niveau, siger Jens Peter Bostrup.
Samtidig minder han om, at størstedelen af medarbejderne på landets slagterier arbejder på akkord. De arbejder altså ofte med en hastighed, der ligger tættere på 200 % end på 100 %. Og det understreger dels, at forbundets medlemmer ikke kan siges at komme sovende til deres løn, og dels at de er effektive, hvilket jo i høj grad kommer arbejdsgiverne til gode.
Læs artiklen Effektivisering frem for lønnedgang