Nyhed

Fremtidens slagterbutik

Gourmandiet på Østerbro i København belønnet med Slagterprisen 2011 for nyt koncept, hvor slagterbutik og restaurant tænkes sammen

Gourmandiet på Østerbro i København belønnet med Slagterprisen 2011 for nyt koncept, hvor slagterbutik og restaurant tænkes sammen

Af Poul Damgård. Foto Søren Zeuth

Gå ud og spis en lækker bøf lørdag aften. Og lad dig inspirere til at købe kød og tilbehør med hjem fra restauranten.

Det vil sige: ikke i selve restauranten. Men fra slagterbutikken i det tilstødende lokale. Eller det vil sige: slagterbutik og restaurant hænger altså sammen som én og samme virksomhed.

Og denne sammensmeltning er netop konceptet for 37-årige Peter Steen, som er manden bag Gourmandiet på Østerbro i København. I en af de hyggelige sidegader til kvarterets færdselsåre, Østerbrogade, har han sammen med andre ambitiøse folk skabt ”fremtidens butik”.

For det blev han og Gourmandiet i dag belønnet med Slagterprisen 2011, som uddeles af erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer.

-Dette at spise og handle, det hænger sammen. Det er ideen i det her, forklarer Peter Steen, som for anden gang modtager Slagterprisen. Han fik den også i 2006, hvor han var ansat i COOP og fik koncernen til at genåbne slagterafdelinger i supermarkeder i København.

Varieret arbejde
Med Gourmandiet har han skabt omtale langt uden for landets grænser. Hvilket ses af, at der jævnligt er udenlandske kunder i butikskøen.

Det er med til at gøre det spændende at arbejde i virksomheden, og detailslagter Mads Lillesøe ser da også med fryd tilbage på sine foreløbig 3 ½ år på Gourmandiet.

-Det er et varieret arbejde. Der er forandring og udvikling, og jeg kan mægtig godt lide både at arbejde med varer af høj kvalitet og have kontakten til så mange forskellige typer af kunder, siger Mads Lillesøe, der for eksempel nyder at skære saftige stykker entrecote ud af kødet fra de økologiske ungtyre, der er krydset af racerne Jersey, Hereford og Aberdeen Angus.

Mads er en af de seks faste medarbejdere i Gourmandiet, som suppleres med mere ”løs” arbejdskraft til at betjene spisende kunder.

Komitéen bag Skills nomineret
Det er 12. gang, Landbrug & Fødevarer uddeler Slagterprisen. Udover Gourmandiet var to andre indstillet til prisen i år. Mesterslagteren på Fåborgvej i Odense var nomineret, blandt andet fordi slagtermester Dan Nielsen i sin tid indførte kødpakke-konceptet, hvor forbrugerne kan købe forskellige pakker med et sortiment af kødvarer. Derudover har slagtermesteren udmærket sig ved i særlig grad at have øje for unge slagterelever og skoletrætte, som i praktikophold har fået et pusterum fra bøgerne.

Den tredje part, som kunne høste hæder gennem en indstilling til Slagterprisen, var som noget helt usædvanligt ikke en slagterbutik, men derimod Komitéen bag afviklingen af DM for detailslagterelever på SkillsDenmark. Komiteen har bl.a. repræsentanter fra Fødevareforbundet NNF.