Nyhed

Sønderjyske bagerelever med på brødfestival

16 elever stod for det store sønderjyske kaffebord som smagfuld afslutning på festival

Af journalist Astrid WestergaardFoto: Thomas Tolstrup

Ikke mindre end 17 slags brød og kager hører der til det store sønderjyske kaffebord, og det var netop søndagsfinalen på Skærtoft Mølles brød- og madfestival med temaet ”Grænseoverskridende sønderjysk madkultur version 2010”, som løb af stabelen i weekenden den 4. og 5. september.

Det var 16 bagerelever fra EUC Syd, der havde ansvaret for at bage til det store kaffebord med bl.a. den folkekære klassiker ”brødtærte”, men de skulle også byde ind med moderne variationer over det velkendte sønderjyske kagetema.

En af arrangørerne, møller Hanne Risgaard fra Skærtoft Mølle, må indrømme, at hun var lidt spændt på, hvordan det skulle gå.

- Det var jo en stor opgave, og der var tale om helt unge grundskoleelever, men jeg tager hatten af for både eleverne og deres lærere. De var knalddygtige, og det blev et skønt kaffebord, lyder det en glad arrangør.

Interesse for festivalen vokser
Det er andet år, Skærtoft Mølle, der producerer økologisk mel og andre kornprodukter, holder brødfestival, og med omkring 6.000 besøgende lørdag og søndag den 4. og 5. september, blev det bevist, at også lidt mere afsides beliggende festivaler kan trække folk til. Skærtoft Mølle ligger på østkysten af Als. Sidste år var der 2.500 besøgende til festivalen.

Fredag var der masterclass for inviterede bagere, undervisere og kokke, og det var den engelske mesterbager Andrew Whitley, der stod for en særdeles inspirerende dag. Hans speciale er surdej og bagning i træfyret stenovn, og den disciplin fik han rig lejlighed til at demonstrere i det gamle bagehus ”E Bachhus” på Skærtoft.

Kort om Skærtoft Mølle
Skærtoft Mølle er realiseringen af en drøm om at producere mad med kvalitet. Jørgen Houbak Bonde og Hanne Risgaard besluttede for seks år siden at realisere drømmen om et gårdmølleri, der leverer friskmalet, økologisk mel til detailhandlen, bagerforretninger og restauranter, på Jørgens fødegård. I 2005 fik Skærtoft mølle tildelt en Guldsnegl for "mel af højeste kvalitet" af SlowFood Danmark, og siden er møllens produkter præmieret flere gange.

Læs mere på www.skaertoft.dk