Af Emilia Maria van Gilse, Fotograf Anne-Sofi Søgaard Christiansen
Der var fuldt hus til Mejeriindustriens Arbejdsmiljøkonference 2010. 56 produktionssteder havde sendt repræsentanter, og de 220 deltagere fik rig mulighed til at udveksle erfaringer fra deres daglige arbejde med arbejdsmiljøet på virksomhederne.
Blandt deltagerne var både ledelsesrepræsentanter og sikkerhedsrepræsentanter, heriblandt Karl Peter Tolderlund, der er sikkerhedsrepræsentant på Holstebro Flødeost. Og han havde en rigtig udbytterig dag:
-Det er altid spændende at høre, hvordan andre håndterer sikkerhedsarbejdet på deres arbejdsplads. På konferencen arbejdede vi i workshops, hvor vi fik rig mulighed for at udveksle erfaringer og få inspiration til vores arbejde, forklarer Karl Peter Tolderlund.
Han fremhæver især diskussionerne om, hvordan man med fordel kan sammenlægge sikkerhedsudvalg (SI) og Samarbejdsudvalg (SU). Det har man gjort på Holstebro Flødeost, og det stykke arbejde gav anledning til nogle gode diskussioner ude i den efterfølgende workshop:
- Vi havde nogle rigtig gode debatter om, hvordan man kan føre sådan noget ud i virkeligheden. Og jeg håber selvfølgelig at andre kan lære noget af vores erfaringer – f.eks. at det tager rigtig lang tid, før man har finder den helt rigtige model at arbejde efter. Det er ikke noget, der er på plads lige med det samme.
I det hele taget føler Karl Peter Tolderlund, at han kom hjem med en hel masse nyttig viden.
Den nye lov til debat
Et andet af konferencens hovedpunkter drejede sig om de kommende ændringer i uddannelsen af sikkerhedsrepræsentanter. Ifølge forbundssekretær for mejeriområdet i Fødevareforbundet NNF Poul Erik Faarkrog bliver uddannelsen forbedret:
-Ændringerne består blandet andet i, at sikkerhedsrepræsentanterne fremover vil få 1½ dages uddannelse hvert år. I dag får sikkerhedsrepræsentanterne en uges uddannelse, og så er det slut med det. Jeg tror den løbende uddannelse vil være en stor gevinst for både sikkerhedsrepræsentanterne, virksomhederne og medarbejderne, konstaterer Poul Erik Faarkrog.
Det var anden gang, at Mejeriindustriens Arbejdsmiljøkonference løb af stablen, og du kan læse meget mere om dagen på Branchearbejdsmiljørådets Jord til Bords hjemmeside