Nyhed

Efterlyses: Samfundsmæssigt ansvar

Slagteriet i Brørup håber på snart at kunne udvide produktionen, men de ledige i Sydjylland skal ikke glæde sig for tidligt. Virksomheden vil nemlig helst finde de nye medarbejdere i udlandet, hvis danske ledige ikke har de fornødne kvalifikationer.


Slagteriet i Brørup har ansøgt om en miljøgodkendelse, der giver slagteriet lov til at øge produktionen fra 19.000 svin om ugen til 30.000 svin. Hvis slagteriet skal slagte 30.000 svin om ugen, betyder det cirka 50 ekstra folk på virksomheden. Men allerede nu – før godkendelsen overhovedet er i hus – lægger virksomheden op til at ville finde de nye medarbejdere i udlandet. Forklaringen; det er nemmest, og der er måske ingen kvalificerede ledige slagteriarbejdere i Danmark.

Og det har virksomheden for så vidt ret i.

Fødvareforbundet NNFs afdeling i Sydjylland har godt omkring 220 ledige medlemmer, og flere vil sandsynligvis komme til, når Danish Crown endeligt lukker afdelingen i Rødding. Men fælles for dem er, at det vil kræve en eller anden form for efteruddannelse eller opkvalificering, før de kan træde ind på slagteriet i Brørup. Og den opkvalificering vil slagteriet i Brørup ikke umiddelbart have noget med at gøre – heller ikke selvom uddannelsen er medfinansieret af staten.

Tænk langsigtet!
Tillidsmand på slagteriet i Brørup Bo Gert Christensen ville ønske, at slagteriet allerede nu begyndte at sikre sig kvalificeret arbejdskraft:

-Det er klart, at virksomheden ikke kan få 50 kvalificerede medarbejdere, hvis de først varsler ansættelserne 8 dage inden, de nye skal starte. Men vi ved jo allerede nu, at der skal ansættes flere folk. Derfor mener jeg, at virksomheden burde sætte gang i aktiviteter, og dermed sikre, at de ikke behøver kigge til udlandet for at få nye medarbejdere, siger Bo Gert Christensen.

I dag er cirka 40 % af medarbejderne på virksomheden hentet ind fra udlandet, primært fra Polen.

Han bakkes op af afdelingsformand i Fødevareforbundet NNF Sydjylland Peder Pedersen:

-Det er simpelthen mangel på socialt ansvar – især fordi rammerne for opkvalificeringen af herboende ledige er skabt. Samtidig er det også mangel på ledelsesmæssigt ansvar, når virksomheden ikke vil være med til at sikre kvalificeret arbejdskraft på forhånd. Jeg kan sagtens skaffe dem 50 kvalificerede medarbejdere til, når udvidelsen kommer, men det kræver at vi går i gang med efteruddannelse og opkvalificering nu – og det vil virksomheden ikke for nuværende. Det er dybt skuffende, siger Peder Pedersen.

Han slår desuden fast, at der næsten altid vil være behov for en eller anden form for uddannelse, når et slagteri skal have nye folk ind:

-Det eneste, der er ens på to slagterier, er svinene. Alt andet skal nye medarbejdere uddannes i. Men uddannelsen kræver ikke afsindigt meget. Tusindvis af nye og gamle slagteriarbejdere har gennemført uddannelsen i samarbejde med Slagteriskolen. Produktionschefen i Brørup har selv været med til at uddanne mere end 300 slagtere, da der skulle startes et aftenhold op på Danish Crowns slagteri i Esbjerg. Så virksomheden kan ikke gemme sig bag argumenter om, at det er besværligt at opkvalificere dansk arbejdskraft. Det er og bliver et spørgsmål om socialt ansvar, slår Peder Pedersen fast.

Arbejdsgivere springer danske ledige over
Børup Slagteri er desværre ikke det eneste sted i Danmark, hvor arbejdsgivere hellere kigger til udlandet, når de skal finde ny arbejdskraft, frem for at kigge den lokale ledigheds kø igennem.

I sidste uge fortalte DRs TV-Avis om Jutland Meat i Struer, hvor 75 % af medarbejderne ikke er danske – og hvor nye medarbejdere næsten altid hentes ind fra udlandet.

Og det har altså nogle samfundsmæssige uheldige konsekvenser, mener forbundssekretær i Fødevareforbundet NNF Tage Arentoft:

-Arbejdsgiverne har et langt større ansvar, end blot at få bundlinjen til at se pæn ud. De har også et samfundsmæssigt ansvar, der består i at sikre, at dynamikken på det danske arbejdsmarked fastholdes. Den danske model er bygget op omkring et arbejdsmarked, hvor det er nemt at fyre folk, men hvor det til gengæld også er nemt at hive folk ind i igen. Det er arbejdsgiverne, der bærer ansvaret for, at ledige så hurtigt som muligt kommer tilbage på arbejdsmarkedet.

Han opfordrer derfor virksomheder, som f.eks. slagteriet i Brørup til ikke udelukkende at se til udlandet, når de skal rekruttere arbejdskraft.

Læs artiklen om Jutland Meat: Ansæt de ledige