Langenæsbageriet i Århus flyttede i foråret ind i nye og topmoderne lokaler. Siden da har bagermester Michael Spottag solgt omkring 30 procent mere, end han gjorde i det gamle bageri – uden at have flere hænder til hjælp
Men det betyder langt fra, at arbejdet er blevet hårdere for de 14 ansatte i bageri og konditori. Tværtimod. En af ideerne bag det nye bageri var netop at skabe nogle arbejdsforhold, der ikke slider svendene op.
Det er så ærgerligt at måtte sige farvel til en svend, når han endelig har fået en høj ekspertise. Men arbejdet i et bageri er hårdt, og mange svende er færdige, når de bliver 40, siger Michael Spottag.
I det nye bageri skal svendene hverken slæbe på mel eller dej. Mel bliver leveret direkte i en silo, og derfra bliver det suget op og blæst via et rørsystem direkte ud i æltekarret. Når dejen er æltet, transporteres den videre med en såkaldt kipper, der også løfter dejen op på bordet.
Bageriet er også udstyret med 11 computerstyrede skabe til både hævning og indfrysning, køl og frost. I alt er der plads til 450 stik.
Det nye bageri har kostet 40 millioner kroner. De 3,1 million kroner har Michael Spottag fået fra EU. Til gengæld skal bagermesteren samle erfaringer, som han skal give videre til kolleger.
-Jeg kan lære dem noget om arbejdsmiljø og om, hvordan man kan arbejde betydeligt mere rationelt og samtidig bage brød af en bedre kvalitet, siger Michael Spottag.
Han har allerede haft besøg af adskillige bagere fra nær og fjern.
-I oktober får vi besøg af 26 bagere fra Holland, fortæller bagermesteren.