Nyhed

Stadigt færre arbejdsulykker

Slagterierne topper igen listen over brancher med flest arbejdsulykker. Men tallet falder år og år, takket været et konstant fokus på, hvordan ulykkerne undgås.

Det er ikke ufarligt at arbejde hurtigt med knive – det ved de fleste nok godt. Og derfor er det heller ikke overraskende, at slagterierne topper Arbejdstilsynets årsrapports liste over arbejdsulykker.

Rapporten fra 2009 er netop udkommet, og selvom 576 ulykker pr. 10.000 medarbejdere er listens højeste tal, så falder antallet af arbejdsulykker på slagterierne år for år. Rent faktisk er antallet af ulykker faldet med 38 % fra 2008 til 2009. Og i 2007 var tallet helt oppe på 1.074 ulykker pr. 10.000 medarbejdere. Der er altså tale om en næsten halvering på bare to år.

Alle ulykker noteres
Det store fald skyldes ikke mindst, at der både fra Fødevareforbundet NNFs side og fra arbejdsgivernes side er et kontant fokus på, hvordan ulykkerne kan undgås.

Men ulykkerne kan kun undgås, hvis man nøjagtigt ved, hvor og hvordan de farlige situationer opstår. Derfor noteres alle ulykkestilfælde på slagterierne:

-Alt bliver noteret, lige fra en lille rift på fingeren til de mere alvorlige ulykker. Og hver gang en medarbejder kommer til skade, bliver ulykken analyseret og det bliver undersøgt, hvordan en lignende ulykke kan undgås i fremtiden, forklarer miljøkonsulent i Fødevareforbundet NNF Tommy Jensen.

Han påpeger, at netop denne fremgangsmåde naturligvis også betyder, at antallet af arbejdsulykker kan virke højt. Det er nemlig ikke alle brancher, der noterer ulykker ned i størrelsesordenen ”en rift i fingeren”.

Handler også om fødevaresikkerhed
Når man gør det på slagterierne, så skyldes det naturligvis også, at en medarbejder, der har skåret sig i fingeren, ikke må arbejde med fødevarer:

-Hvis en slagteriarbejder har skåret sig i fingeren, så går det både ud over hans egen indtjening og virksomhedens indtjening. Derfor er vi opmærksomme på alle typer arbejdsulykker, også de små og relativt ufarlige, forklarer Tommy Jensen.

Selvom det altså er lykkedes at nedbringe antallet af arbejdsulykker så meget på få år, så hviler hverken Fødevareforbundet NNF eller slagterierne på laurbærrene:

-Det er dejligt, at det går den rigtige vej. Men vi vil meget gerne have tallet endnu længere ned næste år. Derfor fortsætter vi med at se alle procedurer igennem, og sørger for at både medarbejdere og virksomhedernes ledelse hele tiden bliver bedre og bedre til at sikre et godt og sikkert arbejdsmiljø, siger Tommy Jensen.