Det bliver Roskilde og Hirtshals, der skal danne ramme om MadX, der skal være hele Danmarks eksperimentarium for fødevarer, mad og måltider. En afdeling i Hirtshals skal bidrage med viden om alt godt fra havet, mens centeret fysisk placeres i Roskilde i forbindelse med Roskilde Uddannelsescenter, der i forvejen huser Slagteriskolen i Roskilde.
Det er dog planen, at centeret skal trække på erfaringer fra hele landet, bl.a. den viden om grønsagsproduktion og væksthuse, der ligger på Fyn.
Fødevarernes superliga
Fødevareministeriets håb er, at MadX skal bringe Danmark helt op i madens superliga.
Målet er, at danskerne skal kunne finde flere spændende, velsmagende og sunde madvarer på hylderne i supermarkedet og specialbutikkerne. Og så skal MadX være med til at løfte niveauet for hverdagsmaden i kantinen på arbejdspladsen, skolen og hospitalet.
Arbejdet med at udpege en bestyrelse for MadX er i fuld gang, og fødevareministeren forventer, at MadX kan slå dørene op for offentligheden i begyndelsen af det nye år.
Udvikling og oplevelser
Næstformand for Slagteriskolen i Roskilde og faglig konsulent i Fødevareforbundet NNF Svend Blankholm er begejstret for Fødevareministeriets beslutning:
-Slagteriskolen i Roskilde har allerede for flere år tilbage lagt en strategi om at samle viden og udvikling af fødevarer. Den strategi har blandt andet ført til, at der er blevet lavet en oplevelsesgang, hvor besøgende kan følge processen fra et dyr bliver slagtet, til det ender som pølser, koteletter og skinker i den tilknyttede butik.
-At MadX nu også bliver en del af centeret, er fremragende. Vi har i forvejen samlet en masse viden om fødevarer, og har derfor det faglige fundament for at rykke den danske udvikling af fødevarer endnu et skridt frem.
Forbundsformand i Fødevareforbundet NNF glæder sig også over, at der nu er blevet taget et afgørende skridt i forhold til udviklingen af MadX.
-Hvis vi også i fremtiden skal satse på at eksportere fødevarer til resten af verden, er det vigtigt at vi er skridt foran, og fokuserer på udvikling og innovation af fødevare. Jeg er sikker på, at placeringen af MadX i selskab med Slagteriskolen ogVIFFOS er med til at sikre denne udvikling, siger Ole Wehlast.