Af Pia Rosager
Kundeflugt i kølvandet på kødskandale har nu tømt Slagelse-virksomheden Vakka Kød for medarbejdere. Først blev 12 medarbejdere sendt på tvungen ferie i en uge. Så blev de fyret. Og senere røg de resterende 16 medarbejdere ud. Direktør Michael Andersen afviser dog overfor Sjællandske Medier, at virksomheden er lukket.
Tidligere ansatte og medlemmer af Fødevareforbundet NNF Sjælland og Øerne fortalte i oktober til DRs Kontant og på forsiden af BT, hvordan de blev beordret til at skære stemplerne af tonsvis af hollandsk kød, og forvandle det til dansk. Det er ulovligt og ødelæggende for fødevaresikkerheden, fordi kødet så ikke længere kan spores, hvis der bagefter opstår sygdom hos forbrugerne.
Både Kvickly, Brugsen og Danish Crown afbrød omgående samarbejdet med Vakka, da svindlen blev afsløret.
For nemt at snyde
Fødevareforbundet NNF Sjælland og Øerne valgte at hjælpe Kontants journalister med at få kontakt til tidligere ansatte på Vakka kød fordi branchens brådne kar ødelægger forbrugernes tillid til dansk kød, de mange kvalitetsvirksomheders omdømme og dermed også spiller hazard med danske arbejdspladser.
Afdelingsformand Henrik Tonnesen beklager, at medarbejderne dermed har mistet deres arbejde, men Henrik Tonnesen beklager ikke, hvis en virksomhed, der dagligt bryder reglerne, bliver lukket.
-Denne og de mange andre kødskandaler, der er kommet frem det seneste års tid må give plads til selvransagelse hos de danske politikere og i kødbranchen i Danmark generelt. Det er simpelt hen for nemt at snyde på vægten i hverdagen Og såfremt der ikke tilføres flere midler til fødevarekontrollen, vil vi aldrig komme den omfattende snyd til livs, siger Henrik Tonnesen.
Henrik Tonnesen håber derfor også, at fødevarekontrollen holder et vågent øje med adressen på Matildevej i Slagelse, hvis det lykkes de to direktører Michael Andersen og Peter Jørgensen at åbne op igen under en anden konstruktion i løbet af en måneds tid, som de har bebudet.