Den danske fødevareproduktion ligger helt i front.
En rapport bestilt af Fødevareministeriet fastslår, at den danske fødevareklynge er verdens tredjestørste. En klynge er en gruppe af virksomheder, der har lokaliseret sig i samme økonomiske region. Det kan være beslægtede virksomheder, eller det kan være virksomheder i forskellige led i kæden.
Den danske landbrugs- og fødevareklynge består af landbruget, fødevareindustrien samt alle de tilknyttede erhverv f.eks. maskinproducenter til virksomhederne, rådgivning (og uddannelse.) Lægges alle tal sammen, er der ca. 175.000 personer beskæftiget i den danske fødevareklynge, og klyngen overgås kun af fødevareklyngerne i Bretagne (Frankrig) og Ontario (Canada).
Stærk fødevareproduktion
Rapporten bestyrker forbundsformand Ole Wehlasts krav om et fortsat fokus på fødevareområdet i Danmark:
- Det understreger, hvad vi hele tiden har ment, nemlig at den danske erhvervspolitik skal have særlig fokus på fødevareområdet. Det er vigtigt, at landbruget også i fremtiden kan fungere som leverandør af råvarer.
Rapporten udpeger også, hvilke dele af klyngen, der er de bedst funderede. Og her står fremstillingen af kød, femstilling af mejeriprodukter og fremstilling af chokolade, sukkervarer og småkager helt centralt:
- Rapporten udpeger netop de områder, hvor vores medlemmer er beskæftigede, som styrkepositioner i den danske fødevareproduktion. Det er altså vigtigt at sikre netop disse områder i erhvervspolitikken.
Udover de nævnte områder, er også produktionen af alkohol, øl og fisk styrkeområder. Samlet set sikrer den danske fødevareklynge en årlig eksport for 109 milliarder kroner.