Af Emilia Maria van Gilse
Arla Foods Gul Ost har haft rigtig stor succes med at nedbringe antallet af arbejdsulykker. Rent faktisk så stor succes, at de torsdag d. 2. december modtog ArbejdsmiljøPrisen 2010. Fra 2008 til 2009 er antallet af arbejdsulykker faldet med hele 38 procent.
Gul Ost mejerierne består af fire svenske og seks danske mejerier. Og inden arbejdet med at nedbringe antallet af arbejdsulykker gik i gang, havde de danske mejerier haft flere arbejdsulykker end gennemsnittet, mens de svenske mejerier havde markant færre arbejdsulykker. Derfor iværksatte ledelsen et projekt, der undersøgte, hvad det lige præcis var svenskerne kunne, som danskerne ikke kunne. De fandt frem til, at det drejede sig i høj grad om adfærd og holdning til sikkerhed.
Derfor uddannede virksomheden lederne, 230 observatører og 1.200 medarbejdere, der skulle ændre holdningen og adfærden – hvilket altså må siges er lykkedes.
Fælles forståelse mellem medarbejdere og ledelse
Dommerkomiteen begrundede valget af Arla Gul Ost mejerierne som vinder af ArbejdsmiljørådsPrisen 2010 med følgende ord:
-Ved at drage nytte af erfaringer mejerierne imellem, er der igangsat en omfattende kompetenceopbygning blandt såvel ledelse som medarbejdere. Med den generelle kompetenceopbygning, en mere synlig ledelse samt integrationen af arbejdsmiljøarbejdet i produktionen og den daglige drift, er det lykkedes at skabe gode resultater i forhold til arbejdsulykker og at fastholde og udvikle sikkerhedskulturen.
-Dommerkomiteen har særlig hæftet sig ved den omfattende forandring af sikkerhedskulturen, integrationen af arbejdsmiljø i den øvrige drift samt den systematiske og eksemplariske erfaringsudveksling mellem mejerierne. Dette vil dommerkomiteen gerne belønne med ArbejdsmiljøPrisen 2010 i kategorien Arbejdsulykker.
Erfaringer, der kan bruges
Forbundssekretær for mejeriområdet i Fødevareforbundet NNF Poul Erik Faarkrog sender sine lykønskninger til medarbejderne på de ti mejerier. Og så håber han, at deres arbejde kan bruges på andre virksomheder:
-Det er jo et rigtig spændende projekt, de ti mejerier har kørt. Og jeg håber, at andre vil skele til både processen og resultatet. Der er ikke nogen tvivl om, at sikkerhedsarbejdet skal inddrage både ledelse og medarbejdere, men jeg synes også, at det er interessant at hæfte sig ved, at arbejdet er kørt på tværs af landegrænser. Vi har jo mange internationale virksomheder, og det virker åbenlyst at bruge de gode erfaringer, der gøres her i landet og i udlandet, siger Poul Erik Faarkrog.