Nyhed

OK 2010: Det danske lønniveau sikrer konkurrencen

Slagteriarbejderne skal ned i løn – ellers kan Danmark ikke konkurrere internationalt. Det har været omkvædet fra Danish Crown i flere år. Men ny forskning konkluderer det modsatte – de højere danske lønninger er sundt for fødevareindustrien.

Af Emilia Maria van Gilse, foto: Jonas Ahlstrøm

Alt for mange gange har danske slagteriarbejdere stået op til dårlige nyheder. Men i morges var en undtagelse.

P1-morgen bragte nemlig den opsigtvækkende nyhed om, at ny dansk forskning viser, at slagteriarbejdernes løn ikke er med til at hindre den danske konkurrenceevne – tværtimod.

Klaus Grunert, der er professor i marketing ved Handelshøjskolen Århus Universitet, står bag et forskningsprojekt, der tager udgangspunkt i lønningerne i fødevareindustrien i Danmark, Tyskland, Holland, Frankrig og England. Og hans konklusion er klar:

- Når vi har de mange kompetencer, så er det fordi vi har høje lønninger, som tvinger virksomhederne til ikke kun at konkurrere på omkostningerne. De ser sig også om efter nye markeder, er på forkant med den nyeste produktionsteknologi og er innovative, når det gælder nye produkter, siger Klaus Grunert til P1-Morgen.

Medarbejderne har medvirket til succesen
Ifølge Klaus Gruntert er den danske fødevareindustri langt foran andre europæiske lande. Og skal den førerposition fastholdes, skal danske fødevarevirksomheder ikke begynde at konkurrere på løn. De vil nemlig føre til en dødsspiral, hvor arbejdspladserne langsomt siver ud af landet og ender i lavtlønslande.

Den konklusion deler tillidsrepræsentant på Danish Crown i Horsens Lars Mose:

- Vi er langt forude for de andre europæiske lande, når det drejer sig om effektivitet og brug af ny teknologi. Og det er det, vi skal overleve på. Udlandet bliver i de kommende år nødt til at foretage samme produktionsændringer, som vi har været igennem – og så står vi stærkt, siger Lars Mose.

Samtidig konstaterer han, at medarbejderne direkte har medvirket til virksomhedernes internationale succes:

- Der burde ikke længere herske tvivl om, at virksomhederne når længst, hvis de investerer i medarbejderne. Da Fødevareforbundet NNF og tillidsrepræsentanterne i slutningen af 90’erne begyndte at tale om efter- og videreuddannelse, var der ikke nogen, der ville høre. Nu viser det sig, at det er denne opkvalificering, der har sikret de danske fødevarevirksomheder den position, de indtager i dag. Det giver stof til eftertanke, siger Lars Mose.

Udvikling af virksomheden er udvikling af medarbejderne
Forbundsformand i Fødevareforbundet NNF Ole Wehlast er helt enig med Lars Mose:

- Det er en meget interessant melding Klaus Grunert kommer med – ikke mindst i lyset af, at vi står overfor nogle overenskomstforhandlinger, hvor blandt Danske Svineproducenter har udtalt ønske om at sænke slagteriarbejdernes løn. Set fra deres stol burde de i stedet sætte kræfter ind på at fortsætte det gode arbejde med at opkvalificere medarbejderne, siger Ole Wehlast.

Han mener, at Klaus Grunerts projekt slår en streg under det faktum, at en sikring af de danske fødevarevirksomheders fremtid ikke sker gennem konstante besparelser og nedskæringer, men i stedet gennem en løbende opkvalificering af arbejdsstyrken.

- Vi har sagt det tidligere, og vi siger det gerne igen. Man kommer ikke ud af krisen ved hjælp af besparelser, men ved hjælp af uddannelse.

Læs om indslaget i P1-morgen