Nyhed

Ny mærkning: Nøglehullet

Skal du finde de sunde varer i supermarkederne, så kig efter Nøglehullet. Nøglehullet er en ny mærkning i Danmark, der skal hjælpe forbrugerne med at finde de sunde varer på hylderne.

Af erhvervspraktikant Anne Julie H. Hansen

Den nye mærkning skal hjælpe forbrugerne med at finde de sunde varer. Men i forvejen findes der allerede mange andre typer mærkninger i butikkerne f.eks. Svanemærket, Ø-mærket, änglamark og Blomster -mærket. Er der virkelig behov for et nyt Nøglehul til at vise forbrugerne de sunde produkter? Og vil forbrugerne tage det nye mærke til sig?

Fødevareminister Eva Kjær Hansen mener, at man med nøglehulsmærket nemt kan vise forbrugerne de sunde varer. Så slipper de for at de skal læse bag på produktet:

- Vi ved alle, at grønsager og frugter er sunde. Men når man står foran hylderne med morgenmadsprodukterne, mælkemontren eller ved frysedisken, kan det være svært hurtigt at se, hvad der er det sundeste valg. Der hjælper Nøglehullet forbrugerne ved at vise hvilke varer, der lever op til kostrådene, forklarer fødevareminister Eva Kjær Hansen.

Hjælp til producenter og forbrugere
Nøglehulsmærket har været brugt i Sverige siden 1989, og det er nu blevet til et nordisk ernæringsmærke. 74 procent af svenskerne kender nøglehulsmærket, men man kan naturligvis ikke være sikker på, at danskerne vil tage det nye mærke til sig. Derfor har fødevarepolitisk chef i Dansk Erhverv, Lone Rasmussen, lovet flere midler til kampagner for at udbrede kendskabet til mærket.

I Fødevareforbundet NNF hilser forbundsformand Ole Wehlast den nye mærkning velkommen:

- Vi arbejder for, at Danmark skal producere fødevarer af en høj kvalitet, så vi støtter naturligvis, at det nu bliver endnu lettere for forbrugerne at finde frem til de sunde og gode fødevarer, siger Ole Wehlast.

Han håber, at også producenterne vil tage den nye mærkning til sig:

- Den nye mærkning burde kunne gennemføres i praksis. I modsætning til tidligere forsøg med bl.a. rød, gul og grønne smilyer, så medfører denne ordning ikke, at producenterne skal give deres varer negativ karakter. Denne mærkning er kun af positiv art, fastslår Ole Wehlast.

Du kan læse mere om den nye ordning på Fødevareministeriets hjemmeside